Güneş panellerinin vizesi TÜV AUSTRIA TURK’ten geçiyor
İSTANBUL (İGFA) – Jeopolitik gelişmelerin ülkelerin arz güvenliğine yarattığı tehditler, iklim krizinin yıkıcı etkileri, güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi daha da artırıyor.
Solar Power Europe’un geçtiğimiz Haziran ayında açıkladığı ‘Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü 2023-2027’ raporuna göre, geçtiğimiz yıl küresel ölçekte elektrik üretimi 1040 teravatsaatten 1289 teravat saate yükseldi.
Yine aynı rapora göre 2027 yılına kadar dünya genelinde 800 gigavat büyüklüğünde yeni güneş santralleri devreye girecek.
Türkiye’de de son yıllarda artan güneş santrali yatırımları sayesinde toplam kurulu güç 10 bin megavat (MW) büyüklüğe yaklaşmış durumda.
zellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Vergisi Düzenlemesi nedeniyle şirketlerin karbon emisyonlarını azaltmak için güneş santralleri yatırımlarına yönelmesi, kurulu güneş santrali gücünü hızlı bir şekilde artıracak gibi görünüyor. Türkiye santral yatırımlarının yanı sıra güneş paneli üretimiyle de dikkat çekiyor.
İç pazara ve daha çok ihracata yönelik çok sayıda güneş paneli üreticisi Türkiye pazarında yer alıyor. Türkiye’nin büyüyen panel üretimi ve iç talebine dikkat çeken TÜV AUSTRIA TURK Enerji ve Teknoloji Bölüm Müdürü Müge Okumuş, “Güneş santralleri kurulumunda yerlilik oranı arttıkça kamudan alınan teşvik miktarı da artıyor. Türkiye çok önemli bir panel üreticisi konumunda geldi ve pazarda çok sayıda panel üreticisi bulunuyor. TÜV AUSTRIA TURK olarak bu panellerin ve kurulan santrallerin belgelendirilmesine talibiz. Son dönemde bu yönde talep arttığını söyleyebiliriz. Şirket olarak güneş panelleri ve santrallerin belgelendirmesini sağlıyoruz” dedi.
Güneş santrallerinin verimli çalışması panellerin dayanaklılığı, güvenliği ve performansının yanı sıra santrali oluşturan bütün parçaların birbiriyle uyumlu olmasında geçtiğini belirten Okumuş, panellerin istenilen standartlarda olabilmesi için çok sayıda testten geçmesi ve belgelendirilmesi büyük önem taşıyor. Her ne kadar bir güneş paneli küçük görünse de bu panellerin testlerinin maliyetli bir iş olduğuna dikkat çekti.